Fietsen in Brussel: Vijf twijfelgevallen en afknappers / by Kwinten Lambrecht

De Franstalige krant La Libre Belgique publiceerde onlangs wat cijfers over het Brusselse mobiliteitscircus en keek daarbij specifiek naar de verplaatsingen binnen het BHG zelf. In het artikel A Bruxelles, le vélo a encore du chemin à faire wordt de breakdown gemaakt tussen de verschillende vervoersmethoden, hieronder stel ik ze simpel grafisch voor:

Mobiliteit breakdown

Mobiliteit breakdown

De cijfers zijn duidelijk, zelfs voor kleine afstanden verkiezen mensen de auto boven groene(re) mobiliteit. Toch moeten enkele bedenkingen worden gemaakt over de Brusselse 'vervoersmentaliteit'. Bij de twijfelgevallen hebben we het over de incentives die je over fietsen in Brussel zouden kunnen doen nadenken (en dan 'nee' verkiezen), de werkpunten dus. De afknappers zijn de fundamenten, de argumenten die een groot 'nee' label op fietsen in Brussel plakken. Eigenlijk ook werkpunten.

De twijfelgevallen

  • Het openbaar vervoer in Brussel staat op uitbarsten, wordt niet overal goed bediend (de Woluwe's, Ukkel, bepaalde hoeken van Elsene,...) en is vaak niet op tijd
  • Heel wat oudere mensen nemen vaak nog de auto, de jongere generatie in Brussel koopt geen auto meer
  • Fiscaliteit: voor werkgevers is het beter om een bedrijfswagen te voorzien ipv extra netto-loon
  • Een holistische mobiliteitsvisie is vaak niet mogelijk, door de absurditeit van 19 gemeenten en drie (of meer) verschillende beleidsniveau's
  • De macht van de auto industrie en de gehele lobby die er rondom draait (economische belangen!)

De afknappers

  • Te weinig fietspaden (sinds 2009 werd er 23 kilometer aangelegd, waarvan enkel 11 kilometer met eigen fietsbedding)
  • De Brusselse Jungle: geef automobilisten en bewoners tout court, ruimte voor een auto en ze zullen die benutten. Parkeren op een fietspad is daarbij geen taboe
  • De agressie die chauffeurs uitstralen wanneer ze bijvoorbeeld een fietser niet voorbij kunnen, fietsers zijn vaak opgejaagd wild. Er is nog geen biking culture in Brussel, zoals dat in vele andere steden wel het geval is
  • Het gebrek aan een goede integratie tussen de verschillende aanbieders van openbaar vervoer (NMBS, MIVB, De Lijn, TEC)
  • Fietsen is en blijft gevaarlijk door de kwetsbaarheid die over je dwarrelt wanneer je het zadel bestijgt, daarom dat je kinderen nauwelijks zult zien fietsen in Brussel. Geen goed teken, want jong geleerd is oud g..., right!