Eureka! Infrastructuur moedigt fietsen aan / by Kwinten Lambrecht

bikinginfra.jpg

De kogel is door de kerk! Een recente studie toont aan dat hoe beter de fietsinfrastructuur is, hoe meer er ook gefietst zal worden. In Engeland kregen tussen 2005 (en 2008) en 2011 enkele steden (intervention towns) financiële ondersteuning op vlak van fietsinfrastructuur, duurzame mobiliteitscampagnes, signalisatie, enzoverder. Onderzoekers vergeleken het aantal pendelaars die naar het werk fietsten in de zogenaamde 'Cycle Cities' met het aantal in de steden die geen extra steun kregen. Algemeen steeg het aantal fietsers met één percent op tien jaar. Zoals te zien is in de onderstaande grafiek (rechtstreeks uit het onderzoek) ging het gebruik van de auto drastisch naar beneden en werd wandelen ook populairder. 

Schermafbeelding 2013-11-19 om 22.47.47.png

Ergens betekent dit onderzoek een opluchting, omdat het nu eindelijk 'wetenschappelijk' en niet enkel theoretisch is aangetoond dat investeringen ervoor zorgen dat mensen worden gefaciliteerd in hun gedrag. 
Anderzijds wisten we dit al, niet? We bouwden wegen, en we rijden erop. We legden sporen, en de treinen rijden erop, we legden tarmac en vliegtuigen landen erop. 

Het is nu wachten op de gepaste investeringen in Europese grootsteden. En ook Brussel bijvoorbeeld mag hier niet achterop blijven hinken; vooral gescheiden fietspaden zijn een must, en ook het terugdringen van de wagen in de stad dient te worden aangemoedigd dmv rekeningrijden, congestietaks en uitbreiding van openbaar vervoer (60% van de ongevallen gebeurt op een druk kruispunt). 

Stadsmobiliteit moet in evenwichtig zijn, en daar probeert 'Do The Right Mix' bijvoorbeeld wat aan te doen. To be continued...

De infrastructuur 'best practices' vinden we vooral in Nederland, via http://bicycledutch.wordpress.com/2013/11/20/cycling-and-trucks-dutch-way/