Slim met afval / by Kwinten Lambrecht

EWWR.jpg

Ja, beste mensen u leest het goed! We gaan deze week volop ons afval verminderen, of daar zijn we althans met z'n allen ook mee bezig!

Leefmilieu Brussel geeft alvast enkele tips die kunnen helpen om je afval geen week, maar een heel jaar te verminderen. Via een leuk, maar jammer genoeg onhandig, systeem kan je aangeven hoe jij je afvalproductie drukt en kan drukken, klik hier.

Maar, elke Brusselaar was vorig jaar goed voor zo'n 325 kilogram afval (in Vlaanderen 513 kilo per persoon), en doe daar voedselverspilling bovenop. Heel wat verloren kilo's zijn vooral te wijten aan de producent; er worden veel te veel verpakkingen gebruikt, mensen kopen onnodige producten zoals flessenwater, er zit meestal te veel in één verpakking enzoverder.

De consument moet daarom 'gestuurd' worden in zijn gedrag. Als ik het Brusssels Gewest tips mocht geven; ik zou het wel weten!

 • Creëer 'wijkcompostcentra': maak een lidkaart aan, breng je organisch afval binnen en kom na een bepaalde tijd terug voor een gratis zak potgrond.
   
 • Schaf plastiek zakken af in winkels en verplicht mensen om een linnen tas mee te nemen bijvoorbeeld, of een kartonnen doos. Heel wat steden in de VS zijn zelfs voor op ons, dat bewijst een recent verschenen artikel.
   
 • Voorzie niet enkel treinstations van vier verschillende vuilbakken (om te recycleren) maar voer deze ook op straat in.
   
 • Begin bij de basis; in de sportclub, de muziekschool, de scouts, wherever. Verplicht die instanties om een blauwe zak te hebben en een gele zak. Het is toch niet meer van deze tijd dat zweetdoekjes en lege flessen water in dezelfde vuilnisbak terechtkomen? Onder andere daar moet het gebeuren!
   
 • Raak mensen op hun pijnlijkste punt: de portefeuille. Sensibiliseer en leg uit hoeveel geld je kan besparen als je X aantal minder vuilniszakken per jaar gebruikt. Maak mensen bewust van het economische aspect, als ze het ecologische niet begrijpen. Oh, en elke ton verwerkt restafval kost 100 euro - vorig jaar werd in Brussel 150 000 ton restafval verwerkt.
   
 • ...
   

Ik zou zo verder kunnen gaan, genoeg creatieve ideëen om mee aan de slag te gaan.