Houd de druk op de ketel met Fix My Street / by Kwinten Lambrecht

Het 'Meldpunt Fietspaden', al van gehoord? Indien u geen fervent Fietsersbond-lid bent of een webmaster van de Vlaamse Overheid, dan waarschijnlijk nog niet. Het is een website waarop je via verschillende stappen kan aanduiden waar er een gevaarlijk fietspad gelegen is, of waar er bijvoorbeeld een herstelling dient uitgevoerd te worden. Aangezien dergelijke constataties vaak in real time gebeuren wordt de 'drive' om nog naar een website te surfen achteraf aanzienlijk verminderd. Ook het design van de website 'Meldpunt Fietspaden' zet niet meteen aan tot actie.

In het Brussel Hoofdstedelijk Gewest hebben we gelukkig een iets modernere versie voor het Meldpunt. Hoewel Fix My Street niet enkel bedoeld is om problemen met fietspaden te melden is de tool wat gemakkelijker te gebruiken dan het Meldpunt. Via een gratis te downloaden mobile app kan je in no-time een gehavend fietspad rapporteren, met foto, locatiebepaling en beschrijving.

Ikzelf heb de app al eens gebruikt in juni toen ik de Brigitennestraat bijna over kop ging door losliggende stenen in het wegdek (zie foto). Mijn klacht (hier 'live' te volgen) werd aangenomen en erkend maar ik heb sindsdien geen nieuwtjes van het Gewest ontvangen, over de effectiviteit van de service kan ik dus persoonlijk nog niets kwijt. Blijkbaar wordt er wel naar de Brusselaar geluisterd, aangezien maandelijks honderden meldingen worden afgesloten. 

bri.jpeg
fms.png

Mijn tip aan de fietsende Brusselaar is dan ook: laat zo vaak mogelijk van u horen via de app wanneer een fietspad niet voldoet aan de kwaliteitsnormen (vervaging, putten, te veel conflicten met auto's,...) zodat we samen de druk hoog kunnen houden op de verschillende actoren! 

Kleine side note: de gemeenten Jette, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node en Ukkel doen niet mee aan het project.